Završno predavanje prof. dr. sc. Ante Mateljana

U utorak, 28. svibnja 2024. prof. dr. sc. don Ante Mateljan održao je završno predavanje u redovnom tijeku akademskog kalendara 2023./2024. kako je naznačeno u rasporedu predavanja, nakon trideset tri (33) godine znanstveno-nastavnog rada na našem učilištu. Mnogo studenata je slušalo obvezne i izborne predmete kod prof. Mateljana kroz protekle godine, i imalo tu čast i privilegiju stjecati znanja iz područja Dogmatskog bogoslovlja, poglavito teologije sakramenata.

Bogata riznica znanja prof. Mateljana nije se iscrpljivala samo u području dogmatike, nego su studenti u profesorovim zanimljivim digresijama često imali prigode slušati i o temama opće i nacionalne povijesti, književnosti, ekonomskih pogleda na Crkvu i svijet, čak i pravnih mišljenja koja mu nisu toliko draga, a nekad se išlo i u smjeru fizike i astronomije. Sve to govori o svestranosti prof. Mateljana kojom je nesebično dijelio studentima svoje spoznaje a sve u duhu multidisciplinarnosti koju zahtjeva današnja znanost i vrijeme u kojem se nalazimo, te područja rada u kojima će studenti teolozi djelovati, ili pak već djeluju.

Studenti koji su imali čast biti posljednja generacija koja je slušala vrlo korisna i zanimljiva predavanja prof. Mateljana su V. godina Filozofsko-teološkog studija i II. godina Diplomskog Teološko-katehetskog studija a koji su upravo odslušali kolegij „Sakramenti ozdravljenja i služenja“. Studenti su na samom kraju predavanja u emotivnoj atmosferi profesoru zahvalili dugotrajnim pljeskom, simboličnim znakom pažnje te prigodnim riječima. Kao trajan spomen sve smo pri kraju ovjekovječili i zajedničkom fotografijom.

Prof. Mateljan, don Ante, ostajete trajno u molitvama svih studenata Katoličko bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

tekst i foto: fra Marko Plejić

Pin It