Mediteranski teološki susreti 2024

Riječka nadbiskupija, od 14. do 20. srpnja 2024., po treći put organizira program za studente teologije pod nazivom Mediteranski teološki susreti. Tema ovogodišnjeg programa je “Kršćanstvo i islam: u službi bratstva u podijeljenom svijetu“.

Suživot kršćanstva i islama na Mediteranu bio je i ostaje trajni izazov. Danas je taj izazov dodatno potenciran globalizacijom, migracijama, demografskom situacijom i populističkim politikama. Ovogodišnji će Mediteranski teološki susreti analizirati mogućnosti plodnonosnog odnosa kršćanstva i islama te promišljati međureligijski dijalog kao vještinu koja se pokazuje ključnim alatom za budućnost.

Program je namijenjen studentima i studenticama 3., 4. i 5. godine studija i apsolventima katoličkih, protestantskih, pravoslavnih i islamskih teoloških fakulteta te studentima poslijediplomskog studija iz teologije. Kako bi ova škola u svojim teološkim promišljanjima bila dodatno obogaćena i ekumenski i međureligijski otvorena, među predavače su uz katoličke uključeni pravoslavni, protestantski i islamski teolozi. Nakana organizatora nije javna rasprava, već unutarteološki dijalog kako bi se sudionici mogli susresti s različitim mišljenjima te promišljati o svim dimenzijama crkvenoga, vjerničkog i teološkoga govora u suvremenom društvu.

Na ovoj školi će sudjelovati ukupno petero predavača:

  • Tomislav Kovač (Sveučilište u Zagrebu. Hrvatska)
  • Ulrich Schmiedel (Lund University, Sweden) 
  • Angeliki Ziaka (University of Thessaloniki, Greece)
  • Zilka Spahić-Šiljak (Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina) 
  • Benjamin Idriz (Islamic Community Penzberg, Germany)

Planirani program će se održati u Pastoralnom domu Riječke nadbiskupije u Lovranu gdje će studenti biti i smješteni. Studenti plaćaju sami putne troškove, dok su smještaj i hrana osigurani preko donacija i organizatora. Program će se odvijati na engleskom jeziku. Ukupan broj polaznika je 40 studenata, a selekcija prijavljenih će se vršiti putem prijava. Za prijavu je potrebno do 25. lipnja 2024. godine ispuniti obrazac koji se nalazi na poveznici https://bit.ly/3WZeUsF.

Pin It