Kooperativno učenje i logoterapijske radionice (KOLO)

Boravkom na području ustanove Nacionalni park Plitvička jezera od četvrtka, 6. lipnja, do nedjelje, 9. lipnja, završilo je izvođenje programa cjeloživotnog učenja KOLO u ak. god. 2023./2024. Sudionici su svakodnevnim susretima s prirodom i vodom obrađivali završne teme o životu, smrtnosti i odnosima s ljudima, inspirirane pričom o Noi i velikom potopu.

Priču je egzegetski obradio prof. dr. sc. Domagoj Runje, a završetkom obrade sudionici su sadržaj i temeljne odluke trebali prenijeti na vlastiti život, analizirajući psihološku motivaciju vlastitih odluka. Kao uvod u radionicu o potopu, sudionici su dan prije imali predavanja i vježbe o psihološkom nasljeđu unutar vlastite obitelji, analizirajući neke od temeljnih ponavljajućih obrazaca kroz generacije, kao što su obiteljski mitovi, obiteljske ranjivosti i vrijednosti, sukobi i veze među pojedinim članovima obitelji, te kopiranje navedenih obrazaca izvan obiteljskog kruga.

Na program KOLO, održanom na ukupno 9 susreta raspoređenih kroz akademsku godinu, obrađivale su se sljedeće teme: osnove teorije kooperativnog učenja; Viktor Frankl: život, djelo i glavne ideje;  sloboda; zdravlje i bolest; savjest; humor i pathos; patnja i duhovnost; umijeće slušanja: Paul Tournier; zahvalnost; logoterapijski lijekovi; stavovi, predrasude i stereotipi; poruke biblijskog Logosa; liječnik pred izazovom boli, patnje i smrti itd.

Teme su se obrađivale na interdisciplinaran način i bile su raspoređene kroz ukupno 40 nastavnih sati, a program je u ovoj godini upisalo 17 polaznika. U programu su sudjelovali prof. dr. sc. Ante Mateljan, prof. dr. sc. Anđelko Domazet, doc. dr. sc. Domagoj Runje, doc. dr. sc. Ante Akrap, dr. sc. Gina Šparada i Danijela de Micheli Vitturi, dr. med., logoterapeut.

Upisi na program KOLO za sljedeću ak. godinu već su u tijeku. Svim će sudionicima biti izdana potvrda o uspješnom pohađanju programa od strane Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Temeljem čl. 115. st. 4. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, svim se zaposlenicima u školama ovaj program vrednuje kao dio stručnog usavršavanja.

Gina Šparada, Koordinatorica za cjeloživotna učenja

FOTOGALERIJA:

 

Pin It